Добивът на шистов газ до 12 пъти по-скъп

При добри проучвания и добра нормативна уредба, реално няма да има екологични опасности, смята енергиен експерт

Екологичните организации имат основание да се опасяват за околната среда при добива на шистов газ. Това коментира енергийният експерт Христо Казанджиев пред телевизия„България Он Ер”. Тезата ни е, че не би трябвало да се забранява прогресът, но би трябвало да се прави всичко възможно, за да се съхрани околната среда, допълни той.

Залежите на шистов газ в световен мащаб са огромни и той обикновено е концентриран в страни, в които няма залежи на друго гориво, обясни още експертът. Опасенията са свързани с това, че дейността по добив на шистов газ не е много добре регламентирана. В момента законът не е добре уреден и България трябва да изработи нормативна уредба за добива на шистов газ и други природни богатства.

Добивът на шистов газ обаче е с между 8 и 12 пъти по-скъп в сравнение с добива на конвенционален. Причината, ако в България се добива този тип газ, потребителите да получават гориво на по-ниски цени е, че няма да има толкова високи разходи за доставки.

Ситуацията е благоприятна и България има потенциал за добив на този тип газ, но трябват множество проучвания, обясни Казанджиев. Той е притеснен от отношението на администрацията и екологичните организации, защото при едни добри проучвания и добра нормативна уредба, реално няма да има опасности.

Коментари: 0