Шимпанзе взе 10 000 долара от художествен конкурс

Животното е използвало оригинална техника за рисуване - с език

560 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова
Шимпанзето Брент спечели първа награда в онлайн конкурс за изобразително изкуство за шимпанзета. За да нарисува картината, спечелила най-много гласове, Брент е използвал оригинална техника - рисуване с език, предаде BBC.

Маймуната, която е на 37 години, живее в резерват в Луизиана от 2006 г. насам. Животното рисува само с езика си като именно тази необичайна техника е накарала управителите на резервата да изпратят негова картина за участие в конкурса. Парите, които художникът е спечелил с творбата си, ще отидат за ремонт на резервата, който ще направи възможно приютяването на още животни.

Участие в конкурса са взели шимпанзета от общо 5 резервата в САЩ. Второ място и 5 000 долара е спечелило шимпанзето Чийта. Животното е взело допълнителни 5 000 долара награда на журито. Трето място и 2500 долара пък е спечелило шимпанзето Рипли от резерват във Флорида.

Художественият конкурс е организиран от Американското хуманитарно общество, а наградите от него отиват за резерватите, в които живеят участниците. Над 27 000 души са гласували на интернет страницата на Хуманитарното общество.

Подкрепи Economic.bg