Шистовият газ - заплаха за Русия

Усвояването на находищата в България, Румъния, Полша и Украйна застрашава господството на Москва, пише "Файненшъл Таймс"

Бумът на шистов газ е заплаха за Русия, пише вестник “Файненшъл таймс”, цитиран от Дартс нюз. Изданието посочва, че природният газ е един от „локомотивите” на руската икономика, но сега господството на Москва е застрашено.

Най-големият риск за Русия идва не от американския шистов газ, а от потенциалното усвояване на находищата в съседство – в България, Румъния, Полша и Украйна, твърди вестникът.

Развитието на добива на шистов газ с времето ще укрепи позициите на потребителите в преговорите с „Газпром”. Но влиянието на шистовия газ на европейските пазари не трябва да се надценява: в Европа тази индустрия е в началото си и се сблъсква в много пречки, особено заради екологичната сигурност.

Москва и „Газпром” все още се отнасят напълно безразлично към въпроса. Но развитието на отрасъла в САЩ става все по-очевидно, довеждайки до понижаване на цените, и Кремъл започва да обръща внимание.

Наистина, благодарение на Арабската пролет европейците осъзнаха, че Русия е по-надежден доставчик на газ, отколкото Северна Африка, коментира още изданието.

 

Коментари: 0