Facebook излиза на борсата на 17-ти май

Очаква се зелена светлина по сделката със Instagram

Задава се едно от най-големите IPO-та в историята: социална мрежа Facebook планира да се покаже на пазара през май. Сега се предполага, че има точна дата.

Доказателствата за първичното публично предлагане на Facebook на 17-ти май се засилват. То обаче, може да се забави според американските медии заради последната покупка на социалния гигант в лицето на Instagram.

Най-голямата социална мрежа в света го купи в началото на април за един милиард долара или повече от 760 млн. евро. Сделката все още очаква зелена светлина от Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Facebook е платил 70% от цената под формата на акции и само 30% с пари. Това би означавало, че една акция ще се търгува на пазара за около $40.

Първичното публично предлагане на Facebook се рекламира като най-голямото за технологична компания някога. С 850 милиона потребители, платформата е най-голямата социална мрежа в света.

През 2011 г. компанията постига печалба от един милиард долара при продажби от $3.7 млрд. Приходите, генерирани от Facebook са в по-голямата си част свързани с персонализирана реклама.

 

Коментари: 0