Шофьорските книжки по нов образец от 21 януари

Сегашните свидетелства за управление остават валидни до срока на тяхното изтичане

1772 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

От 21 януари стартира отпечатването на нов образец на свидетелства за управление на МПС, съобщават от пресцентъра на МВР. Новият документ е съобразен с влизащите в сила на 19 януари изисквания на директива на ЕС.

Сегашните свидетелства за управление на МПС остават валидни до срока на тяхното изтичане.

Основната промяна във вида на новите книжки е в срока им на валидност.  За категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ тя е 10 години. Притежателите на категориите С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т обаче ще трябва да подменят документите си на всеки 5 години. Шофьорските книжки на лица с физически недостатъци също са валидни до 5 години.

В новия образец на свидетелство категория М се заменя с АМ (за мотопеди) и се добавя нова категория - А2 (за мотоциклети).  Категория Ттб (за тролейбуси) се премахва и се заменя с D и национален код (103) „Водач, притежаващ свидетелство за управление на МПС от категория D и право за управление на тролейбус”.

Дубликат на свидетелството за управление ще се издава само на водачи, притежаващи нов образец или стар с отразена правоспособност за управление от категории М, А1, А, В, В1 и ВЕ. За стара шофьорска книжка с категориите С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т няма да се издава дубликат, а на водача ще се издава ново свидетелство с предвидените в чл. 51 от ЗБЛД срокове, след представяне на необходимите документи и съгласно нормативната база, добавят от МВР.

Подкрепи Economic.bg