Стокообменът между България и Австрия се е увеличил с 22%

България взима пари през еврофондовете от австрийците, но ги влага в пътища, които обслужва и австрийците, заяви Бойко Борисов на среща във Виена

200 ~ 2 мин. четене

Стокообменът между България и Австрия се е увеличил с 22% през последната година, като сътрудничеството между фирмите от двете страни е достигнало 4,5 млрд. евро. Това стана ясно от изказването на председателя на Съюза на индустриалците в Австрия Георг Капш след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов във Виена.

„От наша гледна точка България има прекрасно бъдеще дори и заради това, че има толкова нисък външен дълг, за какъвто европейските държави могат само да мечтаят”, заяви Георг Капш. Той посочи, че именно добрите условия за правене на бизнес в страната ни са привлекли тук над 400 австрийски фирми във всички сфери на икономиката, които са направили инвестиции за над 4,5 млрд. евро. По този показател Австрия е вторият икономически партньор на България след Холандия.

Министър-председателят изрази мнение, че австрийските компании у нас са едни от най-сериозните и създават много работни места. Той коментира, че отношенията са толкова добри, защото България работи по високите критерии на европейските страни и в същото време има най-нисък бюджетен дефицит, най-нисък външен дълг и най-ниските данъци.

Пред Капш премиерът подчерта, че със средствата от европейските фондове у нас се строи инфраструктура, която присъединява Европа към другите континенти. „Парите, които България взема през еврофондовете от австрийците, отиват в инфраструктура у нас, която обслужва и австрийците”, заяви Бойко Борисов.

Работното посещение на българския правителствен ръководител утре продължава с разговори с министър-председателя Ервин Прьол. Основни теми в тях ще бъдат възможностите за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката, както и изпълнението на Дунавската стратегия на Европейския съюз, чиито основни двигатели са България и Австрия.

Подкрепи Economic.bg