Шойбле: Няма място за повече отстъпки към Гърция

Германският финансов министър отхвърли вариантите за удължаване на срокаа въвеждане на мерките в Гърция, даване на повече пари или отписване на още държавен дълг

7334 ~ 1 мин. четене

Няма място за допълнителни отстъпки спрямо Гърция. Това каза германският финансов министър Волфган Шойбле, пред немския вестник Welt am Sonntag. Думите на министърът са по повод неизпълнението на поетите ангажименти към "тройката" и исканията на тройната коалиция в Гърция да се смекчат условията по отпуснатите заеми.

"Условията по вече одобрения заем за Гърция бяха приети с много уговорки. Просто не виждам повече място за бъдещи отстъпки", каза Шойбле. "Проблемът не възникна защото програмата се е провалила, а по-скоро защото Гърция не приложи мерките напълно", добави той.

Според него не е добре да се спекулира, че на Гърция може да и се даде повече време или повече пари. "Това не е въпрос на щедрост. Въпросът е по-скоро дали има правилен начин, по който Гърция да управлява парите", каза още Шойбле.

Той изключи също възможността за още едно отписване на гръцки дълг. "Ние тъкмо извършихме едно отписване на гръцки дълг, като големите кредитори се отказаха от над 50% от вземанията си", добави Шойбле.

Подкрепи Economic.bg