Шведски град плаща на румънци и българи да си ходят у дома

135 румънски и 23 български просяци са получили пари за изпът от местните власти на Гьотеборг

Шведски град плаща на румънци и българи да си ходят у дома
3914 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Властите на шведския град Гьотеборг плащат на румънски и български просяци, за да се върнат у дома, пише местният вестник Göteborgs Posten, цитиран от Фокус.

Според изданието, властите са описвани като „меки и по-човечни при справянето с бедните имигранти“ от новите страни-членки на Европейския съюз (ЕС): „Положението обаче съвсем не е черно-бяло“.

През 2010 г. социалните служби в Гьотеборг са платили на 28 просяци, за да се върнат в родината си. През 2013 г. този брой е нараснал до 93 души. Най-голямото увеличение на хората, които са били изпратени у дома, е отчетено сред румънците.

Реакцията на местните власти е двусмислена. От една страна, те искат да покажат, че Гьотеборг е добър шведски град, но от друга – продължават да гонят хора от лагерите и да ги изпращат в родините им”, казва местен журналист.

Между 2010 г. и юни 2014 г. Гьотеборг е платил на 135 румънци, за да се върнат в родината си. Норвежците се нареждат на второ място с 35 отпратени, а българите са трети по численост с 23 души, получили безплатен билет за вкъщи.

Коментари: 0