Швейцария решава с референдум заплатите на топ мениджърите

Страната ще избере дали да сложи таван на възнагражденията на банкерите и шефове на компании и дали акционерите да определят размера им

116 ~ 1 мин. четене

Швейцарците гласуват на референдум дали да бъде поставен таван на заплатите и бонусите на банкерите и ръководителите на компаниите.

Инициативата се нарича „Срещу измамите, спекулациите и нетрудовите доходи”.

Референдумът е резултат от скандала около фармацевтичната компания „Новартис” и разкритието, че председателят на борда на директорите Даниел Вазела напуска, получавайки компенсация в размер на 78 млн. долара. Заради широкия обществен отзвук Вазела беше принуден да върне сумата.

Сега инициаторите на референдума настояват акционерите, а не членовете на управителните съвети на компаниите да решават какви да са възнагражденията на ръководствата.

Ако швейцарците подкрепят идеята, то държавата ще трябва да ограничи прекалено високите заплати и бонусите и да съблюдава акционерите да определят размера на всички възнаграждения на ръководителите на най-високо ниво. Разбира се, промените ще засегнат само компаниите, чиито акции се търгуват на борсата.

Противниците на инициативата обаче изтъкват, че определянето на таван ще доведе до отток на висококвалифицирани специалисти. Според тях тази мярка ще нанесе сериозен удар върху принципите на финансовия либерализъм, с който е известна Швейцария. 

Подкрепи Economic.bg