Siemens уволни CEO-то си

Причина за уволнението на Льошер е провалът му в политиката за развитие на еко енергията, което доведе до спираловидно растящи разходи за компанията

Автор: Божидара Иванова

Международният технологичен гигант Siemens ще замени своя Главен изпълнителен директор – Питър Льошер, след като най-голямата европейска инженерингова компания системно не достига своите цели по отношение на печалбата и се провали в своите планове за развитие на влаковата и енергийната индустрии, предаде Bloomberg.

На 31 юли Надзорният съвет на Siemens ще вземе решение за "ранно напускане" на Льошер и "назначаването на член на управителния съвет за Председател и Главен изпълнителен директор," заявиха от компанията вчера. Главният финансов директор - Джо Кезер и шефът на дивизия „Промишленост” - Зигфрид Русвурм са фаворитите да поемат кормилото.

Льошер, който бе назначен през 2007 г., за да вдигне на крака Siemens след най-големия корупционен скандал в историята на Германия, тази седмица намали прогнозата за печалбата за пети пореден път през шестгодишния си мандат. Именно Льошер е първото CEO привлечено „отвън”, дошъл от фармацевтичната компания  Merck & Ко. Той обаче се провали в своята политика за развитие на еко енергията, което доведе до спираловидно растящи разходи за компанията.

„Много е важно да се избере вътрешен кандидат, тъй като ситуацията изисква новият Изпълнителен директор да разбира добре компанията, да знае нейната култура и особеностите й”, съобщиха от компанията.

Коментари: 0