Силата на йената се запазва

Пазарите остават несигурни относно бъдещето на облекчена монетарна политика

116 ~ 4 мин. четене

Йената се покачи спрямо долара в петък за четвърти пореден ден и набра скорост спрямо еврото, тъй като инвеститорите намалиха залозите против японската валута, поради несигурността дали централните банки ще запазят курса си на облекчена монетарна политика.

Поради наближаването на следващото заседание на ФЕД идните дни се наблюдава засилване на фокуса, както и на несигурността, относно възможността ФЕД да намали наводняването на пазарите с долари, политика, имаща за цел да стимулира заемането и инвестирането и да укрепи мудната икономика.

В допълнение, съмнения относно ангажираността на ЯЦБ да следва инфлационната си политика накараха някои инвеститори да изоставят изгодната кери трейд търговия с йената. Тази практика включва използването на нискодоходната йена за финансирането на високодоходни активи, като например американски акции.

ФЕД ще се съвещава във вторник и сряда, като официалното становище на централната банка, което ще бъде обявено в края на заседанието, както и пресконференцията, която ще даде след това председателят Бен Бернанке, ще бъдат следени внимателно за намеци дали ФЕД скоро ще започне да намалява параметрите на програмата си за стимулиране.

В петък еврото падна спрямо долара, след по-добрите данни за американската икономика. След като достигна 4-седмичен връх на 1.3390 долара в четвъртък, еврото се търгуваше на загуба от 0/2% за 1.3345 долара.

Търговията долар/йена беше тясно обвързана и с движението на японския индекс Nikkei 225 през последните седмици, като търговците прилагаха стратегията на продаване на йени и купуване на акции, която доминира пазарите от ноември до май.

Спадът в акциите също принуди инвеститорите да намалят доларовите хеджове, които бяха направени първоначално, с цел предпазване от отслабващата йена.Въпреки че Nikkei се покачи с 1.9% в петък, всичките три основни американски индекса на акции спаднаха и купуването на йени се запази за уикенда.

В добавка, изследването относно потребителските настроения в САЩ показа намаление за месеца, след като достигна най- високите си нива за почти шест години през май, което подкрепи йената, на която инвеститорите гледаха като на безопасно убежище за капитала си.

Доларът последно се търгуваше със загуба от 1 % за 94.70 йени, издигайки се от 93.99, най- ниското му ниво откакто ЯЦБ обяви на 4 април, че ще изкупи облигации на стойност 1.4 трилиона долара, за да стимулира икономиката.

В петък еврото загуби 1.28% от стойността си спрямо йената, като последно се търгуваше за 126.20 йени, достигайки преди това дъно за сесията на 125.17.

Доларът имаше най- лошата си седмица спрямо йената от юли 2009г. насам, претърпявайки спад от 3.3%. Еврото загуби 2.4% спрямо японската валута, като това е най- лошата му седмица от юли 2012г. насам.Доларовият индекс загуби 0.13% от стойността си и достигна нивото 80.639, възстановявайки се от четиримесечното дъно на 80.500, достигнато в четвъртък.

Златото в рейндж докато инвеститорите очакват яснота относно стимулите на ФЕД

Курсът на златото остана без сериозни промени в петък, тъй като инвеститорите очакват следващото заседание на ФЕД за повече яснота, относно това дали централната банка ще промени политиката си на масивни стимули.

Изкупуването на облигации от ФЕД е равносилно на печатането на пари и намаляването на параметрите на програмата би навредило на златото, което традиционно се използва като средство за хеджиране на инфлационния риск Кюлчетата, които загубиха 17% на годишна база, вече бяха ударени от изходящите потоци на публично търгуваните фондове, както и от знаци за намаляване на търсенето при основните потребители Индия и Китай.

Но като скорошна индикация за устойчивост, данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали повече от очакваното през май и че молбите за помощи за безработни са спаднали през изминалата седмица, което би могло да подтикне ФЕД да намали размера на стимулите.

Спот цените се търгуваха за 1390.19 долара за тройунция, след като преди това реализираха лек спад.

Физическото търсене в Индия и Китай, двата най- големи купувача на кюлчета в света, се забава спрямо пиковите си нива, след априлската разпродажба на ценния метал.Нетният внос на злато в Индия спадна от средно 135 милиона долара през първата половина на май до 36 милиона долара през втората половина, съобщи финансовият министър на Индия.Правителството увеличи вносното мито на златото и ограничи финансирането му от банките в опит да намали дефицита си по текущата сметка.При Китай можеше да се види известно търсене по време на дългият празник по- рано миналата седмица, но то не бе достатъчно да подкрепи цените на златото.

Запасите в ЕсПиДиАр Голд Тръст, най- големият публичен фонд, базиран на злато в света, спаднаха с 0.63% до 1003.53 тона в четвъртък, най- ниското им ниво от  февруари 2009 г.

Американският суров петрол се установи с 1.31 долара по-високо на 98.00 долара за барел, връх, последно видян през януари, когато цената докосна 9-месечния връх на 98.25 долара за барел. Черното злато повиши стойността си за седмицата с 1.9%, като подкрепа оказаха  данните за по- добри от очакваното продажби на дребно и спадът в исканията за помощи за безработни.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg