Силистра и Кълъраш подписаха за третия мост над Дунав

Съоръжението може да се финансира по новия инструмент "Свързана Европа", смята Плевнелиев

248 ~ 1 мин. четене

Декларация за сътрудничество и съвместни усилия за изграждането на трети мост на река Дунав при Силистра-Кълъраш беше подписана от кметовете на двете общини. Това се случи на церемония в рамките на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към държавния глава. 

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че подготовката на нови мостове - не само при Силистра-Кълъраш, но и Оряхово-Бекет, Никопол-Турну Магуреле, както и разширяване на съществуващия мост при Русе-Гюргево - са заложени в плана за действие на Междуведомствения българо-румънски комитет за развитие на вътрешно-водния транспорт и свързаността в региона. 

Според президента един от начините проектът да бъде финансиран след 2014 г. е новият инструмент "Свързана Европа". Програмата е с общ бюджет от близо 30 млрд. евро, от които над 23 млрд. евро са за транспорт.  

"Река Дунав е възможност - тя е част от най-дългия европейски транспортен коридор, който свързва 10 европейски държави и създава огромен потенциал за развитие на речния транспорт, пристанищата, търговията, туризма", каза Плевнелиев на форума, в който взеха участие кметовете на 14 български и румънски дунавски общини, представители на Европейската комисия, на бизнеса и на неправителствения сектор, посланици.

Президентът подчерта още, че България и Румъния са една от важните врати на Европа към пазарите на Азия, към нови търговски пътища и за нови инвестиции. Той добави, че този потенциал може да се реализира само с фокус върху общата цел, която е стратегическото развитие на Дунавския регион.

Подкрепи Economic.bg