Синдикати вещаят бунтове през есента

10% ръст на пенсиите и бюджетните заплати, както и увеличение на минималното възнаграждение до 330 лв., искат профсъюзите

7116 ~ 1 мин. четене

В страната зрее недоволство, което наесен може да доведе до бунтове. Това предупредиха КНСБ и КТ "Подкрепа". "Социалното напрежение расте заради тригодишното замразяване на доходите и по-високите цени на тока, парното и газа, които ще се усетят много осезателно наесен", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от агенция Стандарт нюз.

"На фона на неплатените заплати и неясна перспектива за много фирми, социалната обстановка може да се взриви при най-дребния повод", предупреди и лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

10% ръст на пенсиите и бюджетните заплати, както и увеличение на минималното възнаграждение с 40 лв. - до 330 лв., искат профсъюзите. Те настояват промените да бъдат предвидени в бюджета за 2013 г. Според прогноза на финансовото министерство увеличение на пенсии догодина ще има чак от 1 юли с процента на инфлацията от 2012, който се очертава да е около 2%. Ръст на бюджетните заплати не се предвижда, а минималната ще стане 320 лв.

"Най-новите прогнози на МВФ са за икономически спад от 0,3% в ЕС през следващата година и най-много 1% ръст през 2014 г.", съобщи Пламен Димитров.

Подкрепи Economic.bg