Синдикатите готвят стачки в Български пощи

Причината е дългът на държавата към институцията

248 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Служителите на Български пощи са в стачна готовност заради дълга на държавата към институцията. Това стана ясно от декларация на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), която излезе след разговори с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Синдикатите обявиха, че започват събиране на подписи за стачка на 2-ри октомври. Демонстрации ще има и на 25-ти септември, а от КНСБ посочват, че 3 хил. работници ще излязат на протест.

Дългът на държавата към Български пощи за 2011 година е повече от 22 милиона лева, а за изминалата година е 12 милиона лева, посочват от КНСБ. За да се издължи държавата транспортният министър внесе проект за постановление на Министерски съвет за сумата от 12,548 млн. лв. като първи транш, от които са изплатени само 2 млн. лв.

Председателят на Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) - КНСБ Георги Бочев, бе категоричен, че при непредоставяне на дължимата компенсация в размер на повече от 10 млн. лв. и след решение на управленския орган на СФС - КНСБ все пак ще се стигне до протестни действия. Опасност от ефективна стачка, затваряне на гишетата и блокиране раздаването на пенсиите обаче няма. От КНСБ посочват, че няма да допуснат пенсионерите да бъдат засегнати от стачките им.

"Неприятни са такива протести, и ще направим всичко възможно да няма. Тук става въпрос за недокомпенсиране на допълнителната пощенска услуга, която извършват пощите, и която би трябвало да се дофинансира от бюджета. Има изработена методика, която е одобрена от Европейския съюз. Пощите е трябвало да получат субсидия тази година за предходен период в рамките на около 22 милиона лева. Следващата процедура е по методиката, която не е била одобрена от Европейския съюз, и тя е за около 12 милиона лева. По неясни критерии, тази година в бюджета беше заложена сумата от 2 милиона лева. С решение на Министерски съвет, усвоихме тази сума и тя вече е ясна", обясни министър Данаил Папазов. Той бе категоричен, че съкращения в Български пощи няма да има до края на годината.

Средната брутна работна заплата в Български пощи е 503 лв. От работещите близо 12 хиляди души в търговското дружество 34,5% работят на намалено работно време.

Подкрепи Economic.bg