Сирия пренесла химическия си арсенал в Ирак

Според ливанското издание ”Ал Мустакбал”, близо 20 камиона, натоварени с оборудване и химикали за производство на химическо оръжие, са преминали границата на Сирия с Ирак

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Близо 20 камиона, натоварени с оборудване и химикали за производство на химическо оръжие, са преминали границата на Сирия с Ирак, съобщи ливанският вестник ”Ал Мустакбал”. Според изданието тайната операция е проведена на няколко пъти в четвъртък и петък миналата седмица. Подозренията са повдигнати от факта, че граничните власти не са проверявали какво превозват камионите. Според ”Ал Мустакбал”, операцията по прехвърлянето е започнала дни след като Русия убеди Сирия да предаде под международен контрол химическия си арсенал за бойни нужди.

Властите в Багдад отрекоха твърденията, че са помогнали на режима на Башар Асад да скрие и спаси част от химическия си арсенал. Говорителят на иракското вътрешно министерство Саад Маан обяви, че ”днешен Ирак не е този от времето на Саддам Хюсеин. Правителството в Багдад вече не толерира политиката на използване на химическо оръжие било към собствения си народ или в съседна страна”, предаде fakti.

Арабисти смятат, че появата на публикацията във ливанския вестник ”Ал Мустакбал” не е случайна, тъй като се появява точно в навечерието на обявяването на доклада на ООН за химическата атака на 21-ви август. Според дипломатически източници докладът ще потвърди, че нервнопаралитичен газ зарин е бил използван при разследваното нападение в предградие на Дамаск, но няма да обвини за химическата атака нито една от страните в конфликта.

От друга страна изданието ”Ал Мустакбал” е известно със своята светска, прозападна и антисирийска ориентация и е основано от убития при атентат ливански премиер Рафик Харири.

Подкрепи Economic.bg