Система ще контролира търговията с горива

Така ще се контролира както събирането на акциза, така и на ДДС

Ще бъде изградена единна акцизна информационна система за контрол на търговията с горива между Националната агенция за приходите и Агенция „Митници”. Това заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов в парламента, където депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

По думите му изграждането на подобна система е едно от трите основни направления. Системата ще обхване цялото физическо движение на акцизната стока. По този начин ще се гарантира напълно както събирането на акциза, така и на данък добавена стойност, обясни Горанов.

„Като съпоставихме данните, с които разполага Агенция „Митници”, анализът показва, че доста голям обем от ДДС, теоретично изчислен на база на постъпилия акциз, се губи по веригата, което ни провокира да разработим подобна система”, обясни зам.-министърът.

По думите му целта не е била да се унищожава един или друг бизнес. Очаква се системата да заработи до края на годината, като изграждането й ще струва около 6 млн. лв. Той обаче уточни, че търгът все още не е завършил, така че цената не може да е съвсем ясна.

Коментари: 0