Ситигруп: Вотът в Гърция вещае сбогуване с еврото

Според банката шансовете страната да напусне Еврозоната са между 50 и 75 процента

Резултатите от изборите в Гърция ще направят изключително трудно постигането на компромис между партиите за оставането на страната еврозоната. Това се посочва в становище на финансова корпорация Ситигруп, цитирана от еxpert.bg.

Шансовете Гърция да напусне еврото се оценява на между 50 и 75 процента.

Изборите свидетелстват за силен спад на подкрепата в обществото за водещите партии и значително пренасочване към партиите от радикалната левица и десница, които са срещу икономическата програма на Тройката, съставена от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пише в анализа си компанията.

Гръцкият премиер-технократ Лукас Пападимос днес подаде оставка, за да отвори пътя пред сформирането на ново правителство на страната след проведените парламентарни избори.

Междувременно мандатоносителят на новото гръцко правителство Антонис Самарас от "Нова демокрация" обяви, че иска да състави правителство с всички партии, освен с неонацистката "Златна зора", но само при условие, че те подкрепят оставането на страната в еврозоната.

В анализа на Ситигруп се отбелязва, че Гърция има задължение до края на юни да състави план за намаляване на бюджета с нови 7% от брутния вътрешен продукт, което се оценява като доста трудна задача. А неизпълнение на това условие застрашава изплащането на следващата вноска от финансовия пакет за Гърция, с което се застрашава и изпълнението на задълженията на страната.

Ситигруп прави и оценка дали са възможни нови парламентарни избори. Анализаторите са категорични, че това е твърде вероятно, а срока за тяхното организиране може да бъде до 10 юни.

Разчетите на компанията сочат, че възможността Гърция да напусне еврозоната през следващите 12 до 18 месеца е 50 процента.

По повод резултатите от изборите в нашата южна съседка, австрийския канцлер Вернер Файман заяви, че гърците сами трябва да решат дали искат да останат в еврозоната или не, добавяйки, че Гърция има право да напусне зоната, ако това поискат управляващите, посочва Кросс.

Стефан Зиберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел пък подчерт, че за Гърция е най-добре да продължи сегашния пакет за намаляване на дълга и дефицита.

Американският икономист Пол Кругмън, който оцени резултатите от гласуването във Франция и Гърция като своеобразен "бунт" на европейците срещу политиката на намаляване на дълговете заяви, че разпадането на еврозоната би било едно от решенията за прекратяване на кризата.

Коментари: 0