Сивата икономика в България е 12.9 млрд. евро

Сенчестият сектор обаче намалява

3629 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Нерегламентирата икономика в страната ни се очаква да достигне 12.9 млрд. евро (25.23 млрд. лв.) през тази година, или 31.2% от прогнозния Брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Това сочат от доклад на Visa Европа. В сравнение с предишния доклад на Visa Европа през 2011 г., нивата на сива икономика в България намаляват от отчетените тогава 33% от БВП.

Проучването "Сивата икономика в Европа 2013 - електронните плащания като средство за справяне със сивата икономика" е изготвен от проф. Фридрих Шнайдер от Факултета по икономика на Johannes Kepler University, Линц, Австрия и международната консултантска компания A. T. Kearney.

Т. нар. сива икономика в България има най-голям дял сред всички 31 европейски държави, включени в проучването. Това са 27-те страни-членки на Европейския съюз (ЕС) плюс Турция, Хърватия, Норвегия и Швейцария.

Сивата икономика в Европа е 2.1 трлн. евро, което в 18.5% от БВП на континента. Според изследването сивият сектор намалява за десета поредна година. Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса. През 2011 г. сенчестият сектор в Европа беше 19.5% от икономиката на континента.

По-рано днес друго проучване - на неправителствената организация Tax Research, също отреди първо място на страната ни по дял на сивата икономика. От Tax Research обаче дават малко по-висок дял на нерегламентираната икономика - 35.3% от БВП.

Подкрепи Economic.bg