Скандалът в Barclays взе втора жертва

След председателя на борда Маркъс Ейджиъс, и Робърт Даймънд напусна поста главен изпълнителен директор

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Главният изпълнителен директор на британската Barclays Plc Робърт Даймънд освободи поста си. Причината за напускането е огромният обществен натиск, който е породен от разкритието, че банката е манипулирала междубанковия лихвен индекс LIBOR (London Interbank Offered Rate).

Даймънд заемаше длъжността главен изпълнителен директор от началото на 2011 г. Той обаче се присъединява към банката през 1996 г. и стана един от създателите на инвестиционното банкиране във финансовата институция.

"Никое решение досега не е било толкова трудно, колкото това да напусна поста си. Външният натиск върху Barclays обаче е прекалено голям и е достигнал нива, които могат да навредят на банката", коментира Даймънд.

Първата жертва на скандала беше председателят на борда на директорите Маркъс Ейджиъс, който вчера се оттегли от поста. Той обаче ще остане, докато бъде подготвен план за прехвърляне на правомощията му.

Миналата седмица Barclays беше глобена с 453 млн. долара от британските и щатските регулаторни органи, за манипулация на LIBOR - референтната за лондонския пазар лихва и EURIBOR - референтната лихва за валутния пазар в еврозоната. Тези лихви определят цената, при която банките отпускат заеми помежду си, а непряко влияе и върху лихвите по кредитите за домакинствата и предприятията.

Коментари: 0