Социалните служители с по-високи заплати

Увеличението ще е след месец юни, посочи финансовият министър

6634 ~ 1 мин. четене

Повишаване на заплатите на служителите в Агенцията за социално подпомагане може да се очаква след месец юни. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в Твърдица, предаде БТА.

Имаме вече промяната в Закона за държавния служител, имаме и ресурса, и затова не е нужно да чакаме края на годината”, каза вицепремиерът.

Той направи уговорка, че повишаването на заплатите не е заради стачката на социалните работници, а заради промяната в закона, която вече позволява да бъде взето такова решение.

Очаква се да бъдат повишени и заплатите на музейните работници в системата на Министерството на културата, но това ще стане по-късно, тъй като някои от тях получават допълнителни средства извън държавната поръчка, което налагало тепърва да се разработи съответната схема.

Дянков допусна, че във връзка с наложената забрана на тютюнопушенето може и да има известно незначително намаляване на отчисленията от акциз, но в краткосрочен и дългосрочен план това решение той отчита като много правилно - от гледна точка на здравето на хората и за бюджета. Защото по неговите думи с времето ще има по-малко болни хора в България и спестените пари за лечение ще могат да се влагат в инфруструктура, в образование и други сфери. 

Подкрепи Economic.bg