"Соларпро" спира производство

Причината е, че трендът е от минаването от големи към малки централи, съобщиха от холдинга

7994 ~ 2 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

Фирма "Соларпро" в Силистра спира производство до няколко месеца, съобщиха за economymagazine.bg от „Соларпро холдинг”.

„За съжаление след последните промени в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се очаква инвеститорския интерес да премине към малки централи, тъй като за големи централи цената пада много. Нашите панели обаче са подходящи само за големи централи. И тъй като трендът ще е от минаването от големи към малки централи, ние преструктурираме производството си, като прекратяваме производството на този тип панели във фабриката в Силистра”, каза Боян Бакърджиев, директор за връзки с инвеститорите на „Соларпро Холдинг”.

Той съобщи още, че предприятието ще бъде тестова база, в която ще се тестват готовите установки за соларна енергия и панели на чужди производители.

„От началото на годината произвеждаме друг тип фотоволтаични панели – поликристални. Произвеждат се в Китай по лиценз и с партньорството на водеща китайска компания”, каза Бакърджиев.

По думите му това няма да оскъпи новия продукт, тъй като той идва на много конкурентна цена.

„През последните години трендът е такъв, че китайските панели са с много конкурентно качество и като цена са много приемливи”, допълни директорът за връзка с инвеститорите.

Около 150 души ще бъдат освободени, съобщиха още от „Соларпро”.

„Това ще се прави в присъствието на синдикатите, като ще става поетапно”, уточни Бакърджиев.

Предприятието в Силистра беше открито през 2009 г. и инвестициите в него възлизат на десетки милиони лева.

„Соларпро холдинг” приключи финансовата 2011 г. с нетна печалба от 6,130 млн. лв.  на база одитирани и заверени консолидирани отчети. За финансовата 2011 г. компанията регистрира приходи от дейността си в размер на 46,402 млн. лв. За последната година "Соларпро холдинг" се превърна в най-големия системен интегратор на фотоволтаични системи в България с общо 32 парка в различни етапи на завършеност и обща номинална мощност от почти 100 MWp.

Подкрепи Economic.bg