Sony се върна към печалбата благодарение на слабата йена

Производителят на потребителска електроника отчете чиста печалба от 43 милиарда йени (435 милиона долара) за годината спрямо загуба от 456,7 милиарда йени за финансовата 2011 година

116 ~ 1 мин. четене

Японският гигант Sony Corp. се върна към печалбата през финансовата година, приключила на 31 март,  за първи път от пет години ,благодарение на поевтиняването на йената, съобщава FT.

Производителят на потребителска електроника отчете чиста печалба от 43 милиарда йени (435 милиона долара) за годината спрямо загуба от 456,7 милиарда йени за финансовата 2011 година.

Оперативната печалба на компанията е била 230,1 милиарда йени спрямо оперативна загуба от 67,3 милиарда йени предходната година. Годишните продажби на компанията са достигнали 6,8 трилиона йени, което е с 4,7 процента повече спрямо финансовата 2011 година. 

За завръщането към печалба на Sony допринасят и продажбата на американската й централа в Ню Йорк, на офис сгради в Токио, както и на дела й в онлайн доставчика на медицински услуги М3.

През последните четири години Sony отчиташе големи загуби, като през предходната година те достигнаха рекордните 6,3 милиарда долара. В корпорацията обаче са на мнение, че лошите години са останали назад и Sony прогнозира печалба от 50 милиарда йени (506,5 милиона долара) за сегашната финансова година. 

Подкрепи Economic.bg