Сорос купува злато на рекордни цени в очакване на стимулите

Финансовата група на Джон Полсън също не спира с покупките на кюлчета и вече държи 3.62 млрд. долара в благородния метал

12-годишното рали на златото - най-дългото за последните девет десетилетия, ще продължи и през следващата 2013 г. Очакваните нови стимули за икономиките от централните банки по света подтикват инвеститори от Джон Полсън до Джордж Сорос да натрупват най-голямото количество кюлчета за всички времена, пише Bloomberg.

Очакванията са металът да се повишава през всяко отделно тримесечие на 2013 г., а през последната четвърт на 2012 г. ще е на средна цена от 1925 долара за тройунция, което е 12% над сегашната стойност. Това показва кривата, която измерва прогнозата на 16 анализатори в анкета на Bloomberg.

Финансовата група на Джон Полсън - Paulson & Co има 3.62 млрд. долара инвестиции в злато, които държи чрез SPDR Gold Trust. Soros Fund Management LLC на милиардера Джордж Сорос увеличи своите авоари в кюлчета с 49% през третото тримесечие, показват данните на Федералната комисия по ценните книжа и фондовите борси в САЩ.

Централните банки от Европа до Китай обещават повече стъпки за насърчаване на икономическия растеж, което от своя страна води до опасения за ръст на инфлацията и обезценяване на валутите, което е предпоставка за покупка на благородния метал. На фона на това инвеститори са купили 247 тона злато през тази година.

Коментари: 0