Совалката „Ентърпрайз” отива в Ню Йорк

Вдъхновеният от „Стар трек” прототип беше „изместен” от ветерана „Дискавъри”

6900 ~ 1 мин. четене

Прототипът от 70-те, използван за проучвания в атмосферата и никога недостигал орбита - совалката „Ентърпрайз”, ще бъде преместен в музей в Ню Йорк. Това ще се случи на гърба на Боинг 747.

Преди десет дни същият модел самолет пренесе една от трите успешни совалки на НАСА – „Дискавъри” в музея за авиация и космически технологии „Смитсониън” във Вашингтон. Сега той трябва да пренесе от същия музей „Ентърпрайз”, която е изложена там от 2003 г., до „Интрепид”, музея за морско дело, авиация и космически технологии в Манхатън, Ню Йорк.

Совалката обаче ще трябва първо да престои известно време на летището JFK, докато в „Интрепид” й подготвят тента. След това ръководството планира и специално помещение за нея, но изграждането му ще отнеме поне 2 – 3 години.

„Ентърпрайз” е кръстена на едноименния космически кораб от филма „Стар Трек” и макар че не е стигала до космоса има огромна роля в подготовката на последвашите мисии на НАСА.

От другите две оцелели совалки освен "Дискавъри" – „Индевър” е изложена  музея в Лос Анджелис, Калифорния, а „Атлантис” може да бъде видяна в космическия център „Кенеди” към космодрума Кейп Канаверъл във Флорида.

НАСА замрази мисиите на совалки с хора след два инцидента – през 2003 г. при навлизането на совалката „Колумбия” в атмосферата тя се разпадна и загинаха шестима астронавти. Две години по-късно „Дискавъри” беше на косъм да последва съдбата и, след като части от нея се откъснаха още при изстрелването. Екипът прекара дълго време на Международната космическа станция докато проблемът бъде установен и корабът ремонтиран.Подкрепи Economic.bg