Спад в цената на жилищата и през 2012 г.

Най-голям интерес имаше към двустайните апартаменти в София

68 ~ 2 мин. четене

Цените на жилищата са се понижили и през 2012 г., което е четвърта поредна година на спад в цената. През 2009 и 2010 г. поевтиняването беше с двуцифрени проценти, докато през 2011 и 2012 г. анализаторите говореха за стабилизиране на сегмента, но въпреки това спадът продължи макар и с под 5%. Това сочи анализ на специализирания сайт imot.bg.

За четвърта поредна година, през 2012 г., пазарът на жилища в столицата и по-големите градове се движеше от необходимостта. Клиентите купуват, защото имат нужда от собствен дом, а от собствениците продават, защото са им необходими пари в брой. Заради това се вижда и спад в цената.

През миналата година поевтиняването на жилищата в София е между 4и 6%. Сред изключенията е районът "Докторски паметник", където поевтиняването е средно с 15%. Почти няма квартали, в които да има ръст в цените. Само в "Мусагеница" има ръст. В квартала цената на квадратен метър се е повишила от 5% при 3-стайните апартаменти до 13% при гарсониерите. Най-силен интерес от страна на клиенти през изминалата година имаше отново към двустайните жилища. При тях се отчита спад в над 70% от кварталите.

В по-големите градове няма сериозни отклонения в цената през изминалата година. Максималното поевтиняване на квадратен метър жилищна площ е 4%. Изключение прави центърът на Варна, където двустайните апартаменти към началото на тази година се търгуват с 9% по-евтино в сравнение със същия месец на миналата.

Прогнозите на анализатори за 2013 г. се дублират с тези от предходните две години. Очаква се стабилизиране на пазара и достигане на дъното.

Подкрепи Economic.bg