Спасителният план на Кипър разтърси пазарите

Банковите акции заедно с единната валута бяха засегнати особено силно в търговията днес заради опасенията, че паниката ще се разпространи в еврозоната

112 ~ 2 мин. четене

Еврото се сгромоляса, а акциите понесоха тежки загуби след новините за спорния спасителен пакет за Кипър, който заплашва да предизвика нови сътресения в Еврозоната.

Единната валута се смъкна до 1.289 долара в началото на търговията днес, най-ниското си ниво от декември насам. Стойността на едно евро е 0.86 паунда. На фондовия пазар, FTSE 100 се срина със 100 пункта, но се възстанови и до обяд се върна на 6448 пункта, което е спад от 0.65%.

Основният френски индекс CAC 40 спадна с 1.4%, испанският IBEX загуби 2%, а италианския FTSE MIB потъна също с 2%. Фондовите пазари в Азия срещнаха най-резките си спадове за последните осем месеца.

Банковите акции бяха засегнати особено силно заради опасенията, че паниката ще се разпространи в Еврозоната. В Обединеното кралство, цените на ценните книжа на RBS и Barclays се сринаха с около 5%. Златото, възприемано като сигурно убежище в смутни времена, се повиши до ниво от над 1600 щатски долара за първи път от повече от две седмици.

Доходността на 10-годишния държавен дълг на Португалия скочи с 20 базисни пункта до 6.194%. Доходността на 10-годишните испански ДЦК нарасна с 11 базисни пункта до 5.036%.

Някои банкери казват, че самото евро засега е под заплаха. "Вярвам, че това може да е началото на края на Еврозоната, тъй като това е невероятен удар", коментира Ларс Кристенсен, главен изпълнителен директор на датската инвестиционна банка Saxo.

Действията на Кипър свързани с безпрецедентния данък са в отговор на поставените от финансовите министри на Еврозоната изисквания за отпускане на финансова помощ от 10 млрд. евро. В замяна на финансовата помощ Кипър въвежда данък от 6.7% върху всички банкови депозити под 100 хил. евро и 9.9% данък за депозитите над този таван. Мярката ще е на стойност 5.8 млрд. евро, които ще послужат като гаранция пред международните кредитори.

Подкрепи Economic.bg