Средната класа в България намаля с 200 хил. души за 5 години

3.5 млн. българи живеят със средни доходи в България

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Средната класа в България  е намаляла с 200 хил. души в рамките на 5 години. Това сочат данни от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ). Проучването установява, че българите, живеещи в домакинства със средни доходи са 46.9% от цялото население.

Изследването проследява развитието на средната по доходи класа от 2005 г. до 2010 г. Към 2010 г. 3.5 млн. българи живеят със средни доходи в България. Според данните на изследването  на ИПИ, средната по доходност класа  в България забогатява по време на икономическия бум и не губи през първите две години голямата част от доходите си.

Семейство от 4 члена, с двама възрастни и две деца се счита за част от средната класа, ако общият месечен доход се равнява на 2400 лв., показват данните от проучването.

Броят на хората  с ниски доходи в България е 43.4% , а на тези с високи – 9.7%. Домакинствата с високи доходи са се увеличили в периода 2005-2010 г. с около 2% за сметка на средната по доходи класа, сочи още проучването. Проучването установява необходимостта от наличие на независима група от хора, които да защитават либералната демокрация, без да целят облагодетелстване чрез политическия процес.

Подкрепи Economic.bg