Средният размер на ипотеките намаля с 9% през 2012 г.

Лихвените нива между евровите и левовите жилищни заеми се приближиха

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Средният размер на теглените ипотечни кредити през 2012 г. е намалял с 9.3% на годишна база до 68 хил. лв. Причините се коренят в продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години, както и понижаване на цените на имотите, се казва в анализ на УниКредит Булбанк за отпуснатите заеми на физически лица. Високата безработица и ниските доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост, коментират още експертите на банката. За сравнение - през 2011 г. средният ипотечен кредит е бил 75 хил. лв. Въпреки трудната 2012 г. е отчетен минимален ръст на жилищните заеми спрямо 2011 г.

През миналата година се е запазил средният размер на изтегления потребителски кредит - 12 500 лв. Запазва се и срокът от 8 години за връщане на заема.

С раздвижването на пазара на имоти, голям интерес през 2012 г. се наблюдаваше при кредитите в евро с фиксирана лихва като нов продукт предлаган на пазара. След това се наредиха заемите с атрактивни плаващи лихвени проценти в лева. Фиксираната лихва в евро е предпочитан продукт от клиентите в условия на икономическа криза.

През 2012 г. сделки с имоти, финансирани с ипотечен кредит, се осъществяваха основно в областните градове. Спадът на пазара на имоти засегна предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите и търговските площи, докато при жилищния пазар се наблюдаваше активизиране на купувачите. През 2012 г. търсенето на жилища в средния ценови сегмент се засили за сметка на ниския сегмент. Очакванията са тенденцията да се запази и през 2013 г.

Една от основните тенденции е приближаване на лихвените нива по ипотечни кредити в лева и евро през 2012 г. Увеличи се и броят на отпуснати ипотечни заеми в лева спрямо тези в евро.

Подкрепи Economic.bg