Standard & Poor's извади Гърция от зоната на фалита

Кредитната агенция повиши с шест нива дългосрочния рейтинг на страната до "B-"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската кредитна агенция Standard & Poor's повиши със шест нива рейтинга на Гърция, предаде BBC. Оценката по дългосрочния дълг на страната беше вдигнат до "B-". Краткосрочната оценка също беше повишена до "B", а перспективата пред новия рейтинг е "стабилна".

На 6 декември агенцията понижи дългосрочната оценка на Гърция от "C" до "CCC", което е "частичен фалит". Тогава причината беше стартираната операция по обратното изкупуване на държавни облигации, което S&P определи като "принудително преструктуриране на дълг".

Сега обаче Standard & Poor's смята, че след като Гърция отново започна да получава пари от международните кредитори, държавите от Еврозоната са твърдо решени да запазят членството на Гърция във валутния съюз.

Миналата седмица МВФ и финансовите министри от Еврозоната се съгласиха да започнат да изплащат обещаната още през февруари помощ за страната. След дълги преговори и много трудни решения от страна на Гърция, страната ще получи 49.1 млрд. евро.

От 2010 г. досега силно задлъжнялата държава е получила общо 149 млрд. евро от международните кредитори, от общо обещаните 240 млрд. евро.

Коментари: 0