Starbucks купи веригата чайни Teavana

Най-голямото придобиване на сиатълската компания разширява бизнеса й извън традиционната зона на продажби на кафе

Френски сладкиши? Опитайте. Студена бутилка сок? Опитайте. Колекция от световно признати чайове? Очаквайте скоро...

Така ще изглеждат кафетериите на Starbucks в близкото бъдеще, пише Bloomberg. Вчера компанията обяви споразумение да купи Teavana Holdings Inc. за около 620 милиона.долара.  Teavana, което се превръща най-голямото придобиване на компанията, е още един градивен елемент в плана на главен изпълнителен директор Хауърд Шулц да преведе Starbucks извън нейните корени за продажба само на кафета. След завръщането си като главен изпълнителен директор през 2008 г., Шулц съживи компанията и прави ходове за поддържане на растежа на приходите с разтворимо кафе, енергийни напитки, сок, и храна, които да се продават освен в кафетериите от веригата,  в магазините за хранителни стоки.

Starbucks, която се отказа от думата "кафе" от логото си миналата година, вече е собственик на марката чай Tazo и миналата година купи Evolution Fresh Inc. за 30 млн. долара и Bay Bread тази година за 100 млн. долара. Компанията също така разширява своето присъствие в САЩ в търговията на дребно извън кафенета Starbucks чрез чайните Tazo и магазини от нов тип, представляващи малки бутикови заведения.  

"Трябва да бъдем толкова добри, колкото можем за това се опитваме да предлагаме иновационни неща на нашите клиенти", каза Шулц в интервю миналия месец в Хюстън. "Нашата основна дейност като търговец на дребно няма да бъде пропита единствено от опита, който ние създаваме в нашите магазини”.

Инвеститорите в Teavana ще получават 15,50 долара за акция. Придобиването се очаква да приключи до края на годината и ще добави около 1 цент печалба на акция през фискалната 2013 г., за Starbucks.


Teavana, която е основана през 1997 г. от председател и главен изпълнителен директор Андрю Мак и съпругата му Нанси, продава повече от 100 разновидности чай.  От първичното публично предлагане миналата година, в което продаде акции по 17 долара Teavana изгуби 40% от оценката си до 13 ноември. Приходите се покачиха с 35% до 168,1 милиона долара  през годината, приключваща на 29 януари. След новината за сделката  акциите на компанията скочиха с 53% до 15,45 долара в Ню Йорк вчера. Starbucks се понижи с 2,9% до 48,84 долара.

Коментари: 0