Щатски регулатор глобява Barclays с $470 млн.

Брокери на компанията са обвинени, че са манипулирали цените на електроенергията

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Щатските регулатори заплашиха да глобят с 470 млн. долара британската банка Barclays, за да се уредят обвиненията в манипулиране на пазара на електричество в Калифорния, пише Reuters. Федералната енергийна регулаторна комисия (FERC) е установила, че в измамата са участвали четирима брокери в банката.

Ако банката не успее да докаже, че цените на електроенергията не са били манипулирани, сумата може да надвиши наказанието, наложено за манипулиране на лихвеният процент Libor. В края на юни финансовата институция плати 200 млн. долара, като наказание по искане на Американската комисия за търговия със стоковите фючърси, 160 млн. долара по искане на Министерството на правосъдието на САЩ и 92.8 млн. долара според решение на Институцията за управление на финансите във Великобритания.

Банката има 30 дни да предостави доказателства защо не трябва да бъде наказвана за предполагаемата схема за манипулиране на физическите цени на електроенергията. Според информацията на FERC е използвана стратегията "loss-leader". При нея един продукт е продаван на по-ниска цена от пазарната, за да се стимулира продажбата на други много по печеливши стоки и продукти

От Barclays обявиха, че ще се борят срещу решението на регулатора. "Вярваме, че търговските ни практики са законни и в съответствие с приложимото право", каза говорителят на Barclays Марк Лейн. "Сътрудничим си тясно с FERC при разследването на нашата търговска дейност. Възнамеряваме да се защитаваме енергично по този случай", добави той.

Коментари: 0