Стивън Елоп взима обезщетение $25 млн.

Бившият изпълнителен директор на Nokia ще получи заплатите си за 18 месеца след напускане на оперативното ръководство

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Изпълнителният директор на Nokia Стивън Елоп ще получи 25 млн. долара (18.8 млн. евро) обезщетение след финализиране на сделката с Microsoft за продажба на телефонния бизнес на компанията, съобщи The Wall Street Journal. Бившият изпълнителен директор на финландската компания ще получи след напускане на оперативното ръководство заплатите си за 18 месеца.

В сумата, която Елоп ще получи влизат над 4.1 млн. евро заплати и премии във вид на акции за повече от 14.6 млн. евро. По неофициална информация 70% от сумата ще поеме Microsoft, а останалата част ще плати Nokia.

Стивън Елоп оглави Nokia през 2010 година, като напусна поста си в Microsoft. Още с неговото постъпване в Nokia, мнозина анализатори твърдяха, че той е троянски кон и целта му е да подготви компанията за изгодно поглъщане от гиганта Microsoft.

В началото на месеца световният лидер в софтуера купи сключи сделка с финландската компания за 7.2 млрд. долара. Съгласно условията на сделката Стивън Елоп ще напусне Nokia и ще оглави подразделението за мобилни телефони на Microsoft в ролята на изпълнителен вицепрезидент по устройства и услуги в корпорацията.

Подкрепи Economic.bg