Стойнев: Със сделката за VII блок в "Козлодуй" довършваме започнатото

Цената на ядрения реактор на Westinghouse е добра, нека следващият кабинет решава, казва министърът в оставка

Стойнев: Със сделката за VII блок в
Автор: Economic.bg

Правителството сключва сделка в последния момент с Westinghouse за изграждане на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“, защото трябва да довърши преговорите, които са започнали. Това каза в интервю за БНТ министърът на икономиката и енергетиката в оставка и неуспял кандидат за лидер на БСП Драгомир Стойнев.

Според него ако следващото правителство не го потвърди, то „всичко приключва“. „Това според специалистите е най-сигурният реактор. Със сигурността на хората компромис не може да се прави“, обясни Стойнев.

„Ние не сме договорили най-важните неща, тепърва предстои на следващите правителства да ги договарят. Това е първа стъпка от един маратон, който предстои“, коментира още министърът.

Той отрече кабинетът „Орешарски“ да е поел някакви задължения по финансирането: „Как да има финансови ангажименти, при положение, че ние нямаме финансов модел?“.

Според шефа на МИЕ това е възможно най-ниската цена за най-модерния ядрен реактор в момента. „Тук не става въпрос да изграждаме колиба. Тук става въпрос за един ядрен реактор, който евентуално, ако всички политически сили се съгласят, ще бъде готов 2022 - 2023 г.“, поясни още министърът.

„Октомври месец ние ясно и категорично заявихме, че на България е нужна диверсификация, тъй като това означава сигурност. За първи път България е в унисон с европейска политика, която предстои да бъде приета“, обобщи позицията си министър Стойнев. 

Коментари: 0