Стойнев отмъщава на ГЕРБ за "Южен поток"

Кабинетът "Борисов" ни остави две наказателни процедури, твърди енергийният министър

Автор: Николай Марченко

Ще преодолеем наказателните процедури, които ГЕРБ ни оставиха като наследство. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, запитан за пилотната процедура по проекта за газопровд „Южен поток”.

По думите му ставало дума за процедура, която е „на база жалби на граждани и фирми, които се жалват до Европейската комисия (ЕК), и съответно започва обмен на информация за тази жалба между държавите-членки и ЕК“. „От 2010 г. има 20 такива процедури, които са за обмен на информация“, отчете той.

"Две от тях по време на управлението на ГЕРБ са прераснали в наказателни процедури. Те са в частта за електроенергия и за отпадъците в минната индустрия. Ние сме предприели нужните действия и с промяна в Закона за енергийната ефективност и Закона за подземните богатства тези наказателни процедури ще отпаднат", твърди Стойнев.

"Смятах това да не го съобщавам, тъй като е съвсем нормално едно правителство да си върши работата и да работи в името на националния ни интерес, но понеже г-н Делян Добрев каза, че ще изпрати писмо до ЕК, за да пита дали има наказателна процедура за „Южен поток”. Не, такава няма", заяви енергийният министър.

Драгомир Стойнев покани през медиите предшественика си от ГЕРБ на поста в икономическото ведомство. "Призовавам г-н Добрев да дойде в министерството да се запознае с информацията, която сме предоставили на ЕК. Имаме постоянен диалог с ЕК, многократно съм се срещал с еврокомисаря по енергетиката, г-н Гюнтер Йотингер“, каза Стойнев.

Според него при спорните поправки в Закона за енергетиката (ЗЕ) ставало дума за законодателство, което още не е прието. „Именно поради тази причина следващата седмица, или когато експертите на ЕК са свободни, ги очакваме, аз съм ги поканил. Така се разбрахме с комисаря Йотингер, да продължим тези разговори“, заяви Стойнев.

По думите му щели да бъдат поканени и народните представители, включително и тези от опозицията. "За мен е нормално този дебат да се води в парламента, да видя техните предложения за второ четене, относно законопроекта, който касае запълването на една дупка в българското законодателство, тъй като до момента нямаме изграден морски газопровод“, каза още министърът.

Навремето имаше идея "Син поток" да стигне до България, само че правителството на Иван Костов реши да не реализира този проект. И в момента, вместо да имаме сигурност на доставки на природен газ от Русия към България, чрез "Син поток", те („Газпром“) го изградиха до Турция", каза министър Стойнев.

По негови думи, имало много хора, които работят против националния ни интерес – за целта Драгомир Стойнев посочи лидера на ГЕРБ. „Така и Бойко Борисов, тъй като тази процедура на обмен на информация между ЕК и България започна след жалба на Борисов в кабинета на г-н Йотингер“, поясни министърът.

Според него оттогава е „в постоянен диалог“ с комисаря: „Няма никакъв проблем, това е процедура, която касае единствено обмен на информация“. Според него по завещанието на ГЕРБ относно двете наказателни процедури ведомството му е предприело „нужните действия“. „Тези наказателни процедури, които ГЕРБ ни оставиха като наследство, ще ги преодолеем, тъй като в Народното събрание са вече и двата закона“, каза още той. 

Коментари: 0