ЕК разследва картела на Credit Agricole, HSBC и JPMorgan

Ако сътрудничат, глобите ще са по-ниски, каза комисарят по конкуренцията Хоаким Алмуня

Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) подозира три от най-големите международни банки в незаконно договаряне на лихвени проценти, информира агенция France Presse (AFP).

ЕК е информирала френската Credit Agricole, британската HSBC и американската JPMorgan за причините си да смята, че те са „нагласяли референтните стойности на лихвените проценти, които са от решаващо значение за глобалните финансови пазари“.

След разследване ЕК съобщи, че е запознала трите финансови институции със своето „предварително гледище, че те може би са нарушили антитръстовите закони в ЕС, като тайно са се договорили да влияят на определянето размера на лихвените проценти на дериватите в евро”.

Подобно поведение е в нарушение на Договора на Европейския съюз и на Споразумението за Европейското икономическо пространство, които забраняват антиконкурентни бизнес практики“, казва се още в становището на ЕК.

Заместникът на Жозе Мануел Барозу и еврокомисар по конкуренцията Хоаким Алмуня обеща по-меки санкции срещу банковите институции, които сътрудничат с ЕК – обикновено глобите при подобни картелни сделки достигат 10% от оборота на компаниите. 

Коментари: 0