Стойнев се опасява от нова газова криза

Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия, отбеляза той

116 ~ 1 мин. четене
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изрази притеснението си от ситуацията между Украйна и Русия. „Силно се надявам кошмарът от зимата на 2009 година да не се повтори. Такава опасност на този етап има”, каза министърът. Той добави, че в момента газовото хранилище в Чирен се нагнетява.

„Трябват пари, купува се природен газ и се нагнетява. Това си е мой кошмар, надявам се да не стане български кошмар. Нагнетяването, което имаме в момента, на този етап, е достатъчно. Не мога да ви кажа първо дали ще има криза и второ колко време ще продължи. В момента нямаме толкова количества, за да го запълним така, че да посрещнем криза, която да продължи 6 месеца, не дай си Боже", обобщи енергийният министър.

„Защитихме пред ЕК разширяване на газохранилището и изграждане на ново газохранилище на българска територия”, каза още министърът. По думите му изграждането на Южен поток, който е европейски проект, ще даде възможност да има сигурност на доставките на природен газ. „Проектът Южен поток на българска територия изцяло ще спазва българското и съответно европейското законодателство”, изтъкна министърът. Той отбеляза, че България трябва да се бори за националния си интерес – да бъде на Балканите основен газоразпределителен център.

Стойнев подчерта, че правителството трябва да осигури редовни доставки на природен газ за отоплителния сезон, като само за София ще е необходим газ за 100 млн.лв. Същевременно Топлофикация София дължи 100 млн.лв. на Булгаргаз и 360 млн. лв. към БЕХ. „Кога ще се получат тези пари? Нещо повече – няма никакво обезпечение по тези заеми”, добави той.
Подкрепи Economic.bg