Стойнев спря концесията на "Ораново"

Концесионерът няма право да добива, но да поддържа рудника годен за последващо използване

Снимка: БГНЕС

212 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Концесията на злополучния рудник "Ораново" е спряна. Това стана ясно от изпратено писмо от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев до управителя на "Пирин Ораново" ЕООД Валери Манов за спиране на действието на концесионния договор за добив на въглища от находище "Ораново". От съобщение на пресцентъра на икономическото министерство става ясно, че писмото за спиране на концесията е изпратено на 2 август, петък.

Определен е срок от 15 работни дни, в който трябва да се отстранят констатираните неизпълнения и задължения по концесионния договор. Според Закона за подземните богатства при спиране на концесията се прекратяват добивните дейности, а концесионерът е длъжен да поддържа рудника и минните изработки в такова състояние, че да са годни за последващо използване.

Нередностите в "Ораново" са били известни още от април, но никоя държавна институция не е посмяла да затвори рудника, в който при срутване на земна маса на 16 юли загинаха четирима миньори. Телата на последните двама бяха открити от спасителите в петък сутринта на 2 август.

Подкрепи Economic.bg