Стойнев вече не е сигурен за "Южен поток" и през 2014 г.

Енергетикът No. 1 се разбра за посредничество на ЕК при преговори с „Газпром”

Министърът на икономиката и енергетиката влиза в обяснителен режим:

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев вече обещава стартирането на строителните работи по мегагазопровода „Южен Поток” да започнат поне през  2014 г. Това стана ясно по време на днешното подписване на споразумения за безвъзмездна помощ по Международен фонд "Козлодуй" (МФК) за финансиране на три „високоприоритетни проекта” на кабинета „Орешарски”.

Както е известно, от месеци се подготвя работата по „най-големия инвестиционен проект в Европа”, за какъвто го представят в руския монополист „Газпром”. Юридическите пречки са свързани с нередности по получаването на разрешителните за строеж във Варненско и редица забележки на Еврокомисията (ЕК), която настоява проектът да отговаря на газовото законодателство на Общността – Третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз (ЕС).

Очевидно проблемите по проекта са сериозни, щом шефът на МИЕ лично уверява в готовността работата да започне през текущата година: „Спазвайки, европейските норми, тъй като сме държава-членка на Европейския съюз, считам, че през тази година реално може да започнем изграждането на проекта „Южен поток”.

Според думите на енергийния министър, „освен, че ще гарантира сигурност на доставките на природен газ”, тръбата на „газпром” щяла и „да даде стимул” на българската икономика: „Създават се хиляди работни места, ще мине през най-бедния регион на Европа, именно Северозападна България”.

„Очакванията са от хората, български фирми, българските кметове, колкото се може по-бързо да достигнем договореност, но всичко зависи от начина, по който се споразумеят и г-н Йотингер (Гюнтер Йотингер – еврокомисар по енергетиката), г-н Новак (Александър Новак – министър на енергетиката на Русия) и министърът на икономиката и енергетиката в Русия така, че да имаме проект, който наистина да спазва европейските правила”, изтъква  Стойнев.

От думите на енергетика номер 1 става ясно, че Еврокомисията ще следи изкъсо преговорите с Москва, като дори ще участва в тях, каквато беше идеята на предшествениците на Драгомир Стойнев на поста – ексминистъра на ГЕРБ Трайчо Трайков и служебния им колега Асен Василев.

Според действащия ръководител на енергийното ведомство обаче вече е уговорена тристранната среща на ниво Москва, Брюксел и София. „Г-н Йотингер и Новак имат среща днес, на която трябва да уточнят регулаторната рамка на Южен поток, на 15 януари имаше среща в Брюксел и желанието на държавите-членки, е ЕК да бъде водеща, а не всяка страна да преговаря с руската страна”, обяснява министърът.

Според  Драгомир Стойнев обаче руският енергиен монополист бил едва ли не най-добър партньор на България: „Не съм убеден, че това, което постигахме с „Газпром”, ще бъде постигнато и от други страни-членки”.

Според него обаче важно било ЕК „да поеме отговорността си в преговорите”, а не да бъде само „наблюдател”. „Южен поток” ще гарантира сигурност на доставката на природен газ за България, а фактът, че няма да преминава през толкова държави, ще доведе до намаление на цената на природния газ за България”, продължава с аргументите на БСП за проекта Стойнев.

Министърът припомни, че в момента ситуацията за АЕЦ „Белене” била „много трудна, тъй като има арбитраж с руската страна”. „Започнат е арбитражът и лично аз се надявам на успешен завършен на него”,  увери още Драгомир Стойнев.

Коментари: 0