Страните от Г-20 обещаха да не манипулират валутите си

Финансовите министри се прицелиха в порочните данъчни практики на мултинационалните компании

136 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Финансовите министри от 20-те водещи индустриални страни успокоиха страховете, че правителствата използват валути като икономическо оръжие, като обещаха да не използват валутните курсове, за да печелят предимство в световната търговия, предаде Associated Press.

Двудневната среща в Москва завърши с общо комюнике, което включва обещанието, че членовете на Г-20 ще се "въздържат от конкурентно обезценяване" и ще се "противопоставят на всички форми на протекционизъм".

Руският финансов министър Антон Силуанов каза на пресконференция след подписването на комюникето, че страните от Г-20 са се съгласили, че е необходимо да се съсредоточат върху засилване на икономическия растеж, а не върху "манипулиране на пазарите".

Някои инвеститори и политици са разтревожени от действията на Япония, която е обвинявана, че се стреми да понижава стойността на валутата си, за да стимулира своята икономика и да спечели предимство пред другите страни. Ако твърде много държави се опитат да девалвират валутите си с цел да извлекат икономическа изгода, разпалвайки "валутна война", това може да подкопае крехкото глобално възстановяване.

В комюникето на Г-20 не беше спомената изрично Япония, нито ефектът от нейните действия, отбелязва агенцията.

Президентът на Международния валутен фонд Кристин Лагард отхвърли опасенията от задаваща се валутна война, казвайки, че тя вижда само "валутни притеснения".

Срещата в Москва завърши и с обещанието за вземане на мерки срещу избягването на данъци от мултинационалните компании. Google, Amazon и Starbucks неотдавна бяха подложени на критики от страна на Франция, Великобритания и Германия за това, че прехвърлят печалбите си, генерирани в една страна в друга, за да плащат по-малко данъци.

В своето комюнике, финансовите министри от Г-20 заявиха, че са решени да предприемат "необходимите колективни действия", за да се преустанови тази практика.

Подкрепи Economic.bg