Строителството в ЕС се обърна към спад

В еврозоната свиването в сектора се усилва

Строителството в Европейския съюз (ЕС27) отново се върна към спад. През юни спрямо май секторът се сви с 1,7%, показваха сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. В еврозоната строителната продукция е намаляла с 0,5% на месечна база през юни. През май показателят се сви с 0,2% в еврозоната, докато в целия ЕС беше отчетен ръст от 1,2%, припомнят от Евростат.

На годишна база спадът е далеч по-чувствителен - намаление на строителната продукция с 2,8% в еврозоната и с 5,8% в ЕС27.

На месечна база най-сериозно намаление в строителството отчитат Румъния, Великобритания и Полша - съответно 10, 4.7 и 2.4%. В България понижението е 1,8% през юни спрямо май. Словения е шампион с 6,8% ръст на месечна база. Строителството на сгради през юни е намаляло с 0,1% в еврозоната и с 1,4% в ЕС27, показват още данните.

На годишна база строителната продукция се свива най-силно в Португалия (18,9%), Великобритания (15,5%) и Унгария (11,1%). В България спадът е 3,4%. Най-голямо е увеличението в Швеция - 4,6%. Сградното строителство е намаляло с 3,2% в еврозоната и с 5,6 в целия ЕС.

Не за всички страни-членки обаче има налични данни, уточняват от Евростат.

Коментари: 0