Съдебните дела - без пари

Съдът отмени 4-процентната такса за завеждане на искове, чака се и оконочателно решение

Дело без пари ще могат да образуват фирми и частни лица. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени 4-процентовата такса за образуване на граждански иск. Очаква се потвърждение на решението и от 5-членния състав на ВАС, съобщи агенция Стандарт нюз.

Според магистратите текстът е незаконен, тъй като ограничава правото на фирми и лица да търсят правата си, ако нямат достатъчен финансов ресурс. Сега, за да се заведе граждански иск, всеки трябва да плати на държавата 4 на сто от материалния интерес или най-малко 50 лв.

Делото срещу съдебната такса се води от 2 години. Според оспорващия таксата адвокат Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост" 4-те процента са прекомерно високи и ограничават достъпа до правосъдие. Освен това таксата не е обвързана с разходите на съда.Дело за 100 000 лв. може да е сложно и да отнема много време, но и много просто, т. е. да не струва на държавата 4000 лв.

Бизнесът най-много недоволстваше от таксата. Според предприемачите една от причините за нарастване на междуфирмената задлъжнялост са именно високите такси за предявяване на съдебни претенции. Така например за иск за 100 млн. лв. ищецът трябва да плати такса от 4 млн. лв.

Според магистратите има пропуск в процедурата по приемането на тарифата. Още когато е била проект през 2008 г., тя не е била публикувана на сайта на Министерството на правосъдието. После не са дадени 14 дни на всеки заинтересован да даде становището си за нея.

С този довод би трябвало да падне цялата тарифа за гражданските дела. Адвокат Груйкин обаче е оспорил само един текст от нея и останалите не са коментирани от съда. ВАС е намерил процедурния пропуск и затова не е обсъдил аргументите срещу размера на таксата.

Коментари: 0