Съдът върна Русалка на държавата

Решението обаче все още не е окончателно и може да се обжалва на по-горна инстанция

Окръжният съд в Добрич призна правото на собственост на държавата върху 182 579 квадратни метра земя в курорта "Русалка", съобщиха от Съдебната палата. Делото бе образувано по иск на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов през септември миналата година срещу "Русалка тур" ООД и "Паррус" ЕООД за собствеността на земята, предаде агенция Стандарт нюз.

И двете фирми са на известния бизнесмен Николай Банев и съпругата му Елена Банева. Спорните 182 дка гори са в землището на село Свети Никола, община Каварна.
 
На последното заседание преди месец представителят на държавата поиска съдът да уважи иска й, тъй като в хода на съдебното производство е доказано, че земята е била част от горския фонд, а собствениците на курортното селище са плащали наем за ползването й.

На противоположното мнение бе адвокатът на собствениците. Според него държавата се е оттеглила от спорния имот през 1967 г. с включването му в активите на "Балкантурист". Семейство Баневи се грижели за него повече от 10 години и освен чрез покупко-продажбата го били придобили по давност.
 
Днешното съдебно решение гласи, че имотът е част от 300 декара залесена горска площ от държавния горски фонд, предоставена за строителството на ваканционно селище "Русалка". Държавната фирма "ВС-Русалка" не е имала право на стопанисване и управление на земята. Затова Окръжният съд приема, че правото на собственост не е преминало при преобразуването на държавната фирма в еднолично търговско дружество и имотът не е бил част от неговите активи.

Записването на земята като актив в счетоводния баланс на "Русалка тур" ООД не е основание за придобиването й, посочват още магистратите. Това записване е послужило за издаване на нотариален акт през 2009 година за право на собственост върху осем имота, сред които е и спорният. Според Окръжния съд нотариалният акт съставлява невярно удостоверяване на правото на собственост. Така договорът, с който "Русалка тур" ООД по-късно продава имота, не прехвърля правото на собственост в полза на купувача "Паррус" ЕООД, което е другият ответник по делото.

Окръжният съд разпореди "Паррус" ЕООД да предаде на държавата владението върху имота. Решението може да бъде обжалвано пред по-горна съдебна инстанция в двуседмичен срок.

Миналата година ДНСК разруши изкуствения плаж във ваканционното селище "Русалка", разположен върху осем бетонни пръстена, излети на брега на морето. Преди това пък строителната дирекция нареди да бъде съборено яхтеното пристанище на бизнесмена.

 

Коментари: 0