Съмнения за терористична атака и засилени мерки за сигурност в Бостън

Междувременно вече има заподозрян за съпричастност с взривовете. Той е бил ранен при експлозиите и настанен в болница под охрана на полицията със сериозни разкъсвания от шрапнели

224 ~ 2 мин. четене

Властите официално потвърдиха, че взривовете на Бостънския маратон са добре планирана терористична атака. Взривовете избухнаха три часа след финала на последния участник на състезанието. Няколко секунди след първия, избухна и втори взрив.

Директорът на полицията в Бостън Ед Дейвис, цитиран от Reuters заяви, че не е имало някакви конкретни заплахи преди експлозиите, които причиниха смъртта на най-малко двама души.  Дейвис посочи, че местната полиция получава помощ от всяка агенция в щата и от федералното правителство. Той добави, че всяка вещ оставена на улицата, ще бъде смятана за подозрителен обект.

Броят на ранените при взривовете на финала на маратона в Бостън достигна 49 души, пише електронното издание "Бостън Ком", цитирано от Фокус. Американските медии продължават да съобщават за 2 загинали при три отделни експлозии. Две от бомбите избухнаха в района на финала на маратона, а една в библиотеката "Кенеди". Други две бомби са били обезвредени. Източник на NYPost пък съобщава за най-малко 12 загинали души и над 100 ранени. Изданието допълва за десетина пострадали в операционни зали.

Междувременно вече има заподозрян за съпричастност с взривовете на маратона в Бостън. Той е бил ранен при експлозиите и настанен в болница под охрана на полицията със сериозни разкъсвания от шрапнели. По непотвърдена информация е от Саудитска Арабия.

Мобилната връзка на телефоните в централната част на Бостън пък е изключена от съображения за сигурност. Предполага се, че взривните устройства са били задействани чрез мобилни телефони.

Другите мерки за сигурност, които вече са предприети, включват анулирането на всички полети от летищата в Ню Йорк по направление на Бостън. Засилени са мерките за сигурност на всички американски летища.

Подкрепи Economic.bg