Сърбия започва строежа на „Южен поток“

Първата сварка на сръбския участък от газопровода ще бъде на правена в близост до град Ковил на 80 километра северно от Белград

88 ~ 1 мин. четене

Днес започва строителството на газопровода „Южен поток” в Гърция, с който страната свързва надеждите си за появата на десетки хиляди работни места, милиардни инвестиции и укрепване на националната сигурност, предаде РИА Новости.

Първата сварка на сръбския участък от газопровода ще бъде на правена в близост до град Ковил на 80 километра северно от Белград. Официалните лица ще следят събитието от столицата в пряк ефир. Планира се участието на сръбския президент Томислав Николич, на премиера Ивица Дачич, руския министър на енергетиката Александър Новак, ръководителя на „Газпром” Алексей Милер и много други официални лица.

Газопроводът "Южен поток" е проект на руската държавна компания "Газпром". Проектът предвижда пренасяне на руски газ през тръба под Черно море и по суша през България, Сърбия, Унгария до Западна Европа. Газопроводът ще струва 16 млрд. евро, а стойността на строителните дейности в Сърбия е оценена на 1.9 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg