Съветничка на Станишев поема Сметната палата

Лидия Руменова е била съветник по имотните въпроси на лидера на българските и европейските социалисти в периода 2005 до 2009 г., а след това е била в институцията от 2009 г. до началото на 2011 г.

Съветничката на Сергей Станишев Лидия Руменова бе избрана за председател на Сметната палата. „За" нея гласуваха всички 95 депутати, които участваха във вота. От ГЕРБ заявиха, че в знак на протест няма да гласуват.

Не стана ясно какво е отношението на „Атака". На таблото не бе изписано как са гласували отделните парламентарни групи. Подкрепа пред това заявиха единствено депутатите на ДПС и „Коалиция за България".

Нейната кандидатура беше внесена от председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС и депутатите от БСП Петър Кънев, Корнелия Нинова и Жельо Бойчев.

За да заеме поста на Валери Димитров, който изкара близо два мандата начело на Сметната палата, беше променен законът, според който институцията отново ще се управлява от колективен орган от 9 членове със 7-годишен мандат.

Като основни цели в работата си Лидия Руменова определи изграждане и укрепване на колегиалното начало, работа в съответствие с разпоредбите на закона, разработване на наръчника за одитната дейност и преразглеждане на годишната програма на одитния орган, така че да не се изостава с изпълнението на задачите въпреки новия закон.

Лидия Руменова е работила в Сметната палата. Тя е назначена в края на мандата на Tройната коалиция и е била в институцията от 2009 г. до началото на 2011 г.

Преди да постъпи на работа в Сметната палата, Руменова беше съветник по имотните въпроси на лидера на българските и европейските социалисти Сергей Станишев, докато беше премиер от 2005 до 2009 г.

Коментари: 0