Световната икономика се възстановява, но растежът е слаб

Кризата в Украйна, ниската инфлация в еврозоната, безработицата и държавните дългове са пречки, смята шефът на МВФ

Кристин Лагард:

Автор: Николай Марченко

Световната икономика продължава да се възстановява след кризата, но темповете на растеж остават много ниски. Това заяви днес директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от руската служба на BBC.

По думите й ръстът на икономиката е възпрепятстван от редица фактори, сред които кризата в Украйна, ниската инфлация в еврозоната, запазването на високите нива не безработица, както и големите държавни дългове в някои европейски страни.

Икономистите прогнозират по-бавен растеж на световната икономика през 2014 и 2015 г., в сравнение с този от 3% ръст през миналата година.

"Световната икономика ще ускори темпото на растеж до повече от 3% през тази и през следващата година, но рисковете, включващи ниската инфлация в еврозоната, напрежението в Украйна и пазарната волатилност, могат да провокират продължителен период на бавен икономически растеж", подчерта още Лагард.

Шефът на МВФ също така призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да смекчи парично-кредитната си политика в еврозоната, за да се минимизира рискът от дефлация в еврозоната. Припомняме, че по предварителни оценки на европейската статистическа служба Евростат годишната инфлация във валутния блок се очаква да се понижи до ниво от 0,5% през март тази година.

Коментари: 0