Свикват консултативен съвет по тютюна

Той ще проведе в Гоце Делчев, като в разговорите ще участват и депутати

160 ~ 1 мин. четене

Консултативен съвет по тютюна ще проведе в Гоце Делчев министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. В разговорите ще участват и депутати.

С решение на главна дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите" на Европейската комисия се иска промяна на директивата за тютюневите изделия и забрана на производството на ориенталски тютюн в Евросъюза. Според министерството обаче интересите на българските производители на този сорт трябва да бъдат защитени.

Министър Найденов обяви, че тази мярка ще засегне най-вече страната ни, която е на първо място по производство на ориенталски тютюн в света. Затова ако бъде забранено производството му, около 200 хил. души ще загубят поминъка си, а цели райони ще се обезлюдят.

Тютюнопроизводството у нас е без алтернатива и затова страната се надява да събере необходимото квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите, така че предложението да бъде отхвърлено. Освен България на бъдещата забрана се противопоставиха още Гърция и Италия.Подкрепи Economic.bg