Тексим Банк на крачка от борсов дебют

Финансовият надзор вписа финансовата институция като публично дружество

296 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Тексим Банк АД, която е една от най-малките банки в България по размер на активите, съвсем скоро ще качи акциите си за търговия на пода на Българска фондова борса (БФБ).

Последната стъпка вече е факт - Комисията за финансов надзор (КФН) вписва финансовата институция като публично дружество във водения от регулатора регистър на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа. Емисията Тексим Банк е 27 995 036 лв., разпределена в същия брой акции с номинал 1 лв.

Тексим увеличи капитала си в края на миналата година от 10 на почти 28 млн. лв. Финансовата институция издаде нови акции за 20 млн. лв., които искаше да продаде на инвеститорите под формата на първично публично предлагане (IPO). "Самото увеличение на капитала е пропорционално на сегашното акционерно участие. Има 8-9% фрий флоут, който е извън големите акционери", коментира преди старта на IPO-то Апостол Апостолов, председател на Надзорния съвет на Тексим Банк АД. За Economymagazine.bg той обясни, че средствата, които ще набере Тексим, ще бъдат използвани за разрастване на бизнеса.

Според най-новите данни на Българска народна банка, загубата на Тексим през миналата година намалява с 55.9% до 1.67 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg