Телескопът "Гая" ще изготвя 3D карта на Млечния път

Устройството ще събира подробна информация за точни координати, температура, състав и яркост на общо 1 млрд. звезди

3839 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Телескопът "Гая" е завършен и e готов да поеме в космоса с тежката и амбициозна мисия да събере данни за изготвянето на най-точната карта на космоса. Телескопът ще събере информация за 1 млрд. звезди, което ще помогне на учените да разберат повече за историята и еволюцията на галактиката, съобщи BBC.

Европейската космическа агенция обяви пълното завършване на телескопа, като сега предстои транспортирането му до Френска Гаяна. Оттам, телескопът ще бъде изстрелян в космоса с поща на руска ракета "Съюз".

Видео в youtube, което може да видите по-долу, показва как "Гая" разтваря щитът с диаметър 10 метра, който има за цел да пази сянка на двата телескопа на борда му. Очаква се телескопът да поеме към своята мисия през ноември тази година.

"Гая" е изцяло европейски проект, който има за цел да изготви подробна и точна карта на небето, която ще включва подробна информация за точни координати, температура, състав и яркост на общо 1 млрд. звезди. Това представлява едва 1% от галактиката.

Телескопът ще прекара в космоса 5 години, през които многократно ще следи над 100 хил. определени звезди, записвайки подробни данни за тяхното местонахождение, движение, яркост и скорост. На базата на тези данни ще се изготви подробна 3-измерна небесна карта. С данните от нея учените ще могат да си отговорят на важни въпроси, свързани с произхода и еволюцията на галактиката.

Освен да събира информация за звездите, "Гая" ще следи за астероиди, комети, далечни галактики и всичко, което успее да "види". Телескопът изчислява координатите на близките звезди с 0.001% прецизност. Телескопът ще може да надникне и в сърцето на галактиката ни, който се намира на 30 хил. светлинни години разстоянието. Прецизността, с която телескопът ще събира информация за намиращите се там звезди е 20%.

На учените ще са им необходими години за да прегледат и изследват информацията, събрана от "Гая". Тя обаче безспорно ще помогне на учените да се доближат до разгадаването на  тайните, които крие космоса.

Подкрепи Economic.bg