Тодорова: Финансовото състояние на НЗОК ще е ясно до 15 дни

Новият управител на НЗОК заяви, че ще се проверява и защо има недостиг на направления

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заявките за ваксините за бебета са разписани и това ми беше първата работа в петък. В първия ми работен ден се подписа договорът между мен и председателя на Надзорния съвет, след като моят договор вече беше легитимен първите неща, които подписах бяха заявките за ваксините и протоколите за болните. Това каза новия директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова в предаването "Неделя 150".

Тодорова заяви, че се започва анализ на лекарствата, а анализът за финансовото състояние на НЗОК ще бъде готов до 15 дни. "Започваме анализ на лекарствата, където е най-обемната част, където проблемите са най-много. Успоредно с това утре, когато събера всички директори на дирекции, ще искам много подробни анализи изобщо за движението на финансовите потоци по направление. Срокът, който аз съм си поставила е 10-15 дни", обясни тя.

Според нея дефицит ще има в болничната помощ и в лекарствата. "Дефицити има както за лекарствата за домашно лечение, така и лекарствата, които са в болничната помощ - препаратите за онкоболните, където наистина цифрите летят главоломни. Там анализът ще бъде много подробен. Той няма да е само финансов, а и медицински, защото се оказва, че тези лекарства се използват без да има критерии. Няма критерии, няма регистър на онкоболните", каза шефът на НЗОК.

"Другото, което ме притеснява, е какво се случва с оперативния резерв. Това са 10% от бюджета на НЗОК. Д-р Цеков завиши бюджета за лекарства със 17 млн. лв., но аз до момента не съм разбрала от къде са взети тези пари. От резерва ли или от друго място. Така че трябва да видим дали този резерв е наличен. Прогнозата, която ще се очертае към края на годината при наличието на този резерв, ако го има, дали ще успее да покрие дефицита. Така че тук сътрудничеството с Министерството на финансите ще бъде много плътно", каза Тодорова.

"За мен няма никакво значение къде ще бъдат лекарствата. Въпросът е как е осъществен достъпът до тези лекарства и дали целият контингент от онкоболни има достъп до тях. Да, механизмът на заплащане в Касата е доста по-либерален, отколкото беше в МЗ. Тук съм съгласна. По-добър е достъпът до медикаментите от страна на онкоболните, но пак казвам, някак си от моя поглед нещата са много хаотични", каза Тодорова.

Новият управител на НЗОК заяви, че ще се проверява и защо има недостиг на направления.

Коментари: 0